Aktivnosti

U ponedeljak, 17. oktobra, u 11 časova, član Gradskog veća i član Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Beogradu Dragomir Petronijević obratiće se prisutnima na Stručnom skupu o korišćenju indukcionih petlji i taktilnih tabli za osobe sa invaliditetom u javnim prostorima (Skupština grada, sala 9, Trg Nikole Pašića 6). Stručni skup organizuje Beogradski centar za osobe sa invaliditetom, u okviru projekta „Podrška mladima u riziku od socijalne uključenosti”, koji je podržan na Konkursu za udruženja Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima grada Beograda u 2016. godini. Ovom prilikom biće prezentovan rad indukcione petlje koja će biti privremeno postavljena u sali tokom skupa. Prisutnima će se obratiti i zamenik šefa Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima i predsednik Gradske organizacije slepih Beograd Nikola Đorđević, kao i član Veća GO Obrenovac Dragan Mladenović.
Ukoliko želite više da saznate o taktilnim tablama i indukcionim petljama kliknite na link opširnije

Taktilne table

Taktilne table sa brajevom azbukom koje predstavljaju arhitektonsku skicu prostora pomažu da se osobe oštećenog vida kreću samostalno, a put do svake table je obeležen tifo stazama. sa Brajevim pismom. Table su napravljene od trajnih materijala koji su laserski obrađeni i trebalo bi ih postaviti na svim mestima koje su napisane u Uredbi protiv diskriminacije invalida koji je donet od strane Evropske unije, a u skladu su sa Zakonom protiv diskriminacije Republike Srbije ,Zakonom o gradjevinarstvu RS i po Novom pravilniku o tehničkim standardima pristupačnosti objavljenog marta 2012. godine koji sadrži i kaznene odredbe za neprimenjivanje istih. Specifičnost ovog problema na koji ukazujemo odnosi se pre svega na javna mesta, gde je onemogućen pristup hendikepiranim osobama kao što su: vladine ustanove, bolničke ustanove, domove zdravlja, obrazovne ustanove, udruženja, hotele, banke, putničke agencije, javne servise, pozorišta, galerije, bioskop i ostala mesta za zabavu, advokatske kancelarije, biblioteke, javne pešačke zone, javni saobraćaj, koji uključuje vozove, autobuse, brodove i avione, radnje i pijace, parkove, kafane, restorane frizere i salone za lepotu, sportske objekte, javne bazene, javne toalete … Brajevo pismo je specijalno pismo namenjeno osobama sa slabim vidom ili slepim osobama. Osnovna ćelija Brajeovog pisma sastoji se iz šest tačaka (tzv. šestotačka), po tri u dva uspravna reda, a svakom slovu odgovara određena kombinacija tih reljefnih tačaka. Neke se tačke u skupini ispupče pa je tako za svako slovo stvoren poseban znak odnosno raspored istaknutih tačaka koje slepi čitaju pipajući kažiprstom desne ruke s leva na desno. Braj je takođe izumeo brojeve i matematičke znakove za slepe, a kao istaknuti muzičar, izradio je sistem muzičkih znakova.

Indukcione petlje

Indukcioni sistem za amplifikaciju govora koji omogućava osobama koje nose slušne aparate da jasno čuju govornika tj. da zvukove oko sebe čuju bez smetnji. Statistika u svetu i kod nas pokazuje da 30 % stanovništva ima oslabljen sluh i ima potrebu za upotrebom slušnih aparata, a procenat se iz godine u godinu povećava. Osobe sa slušnim aparatom ne primaju zvuk putem prenošenja molekula kroz prostor već transformacijom zvučnog signala (glas sagovornika ) kroz petlju, elektromagnetnim poljem za prenošenje glasa koje se ponovo pretvara u zvučni signal, i na taj način se izbegavaju sve smetnje u prenosu glasa kroz vazduh i smetnje izazvane okolinom. Sistem je električni uređaj koji zvučni signal primljen preko mikrofona pojačava i transformiše u elektromagnetne talase. Oni se, putem prethodno instalirane petlje, emituju u prostoru koji petlja obuhvata. Sistem je emitor, a slušni aparat prijemnik elektromagnetnih talasa, koji se u slušnom aparatu ponovo pretvaraju u zvučni signal. Posebna prednost ovog sistema je ta što su slušni aparati, ne samo najnovije generacije, već i aparati stari 20 i više godina, opremljeni za prijem signala iz indukcionog sistema. Nema troškova eksploatacije, nema potrošnih delova niti mehaničkih delova. Nakon instalacije aparat koristi svega nekoliko W električne energije. Ugradnja je jednostavna i nije obuhvaćena cenom uređaja. Gde se indukciona petlja može koristiti? Induktivne petlje se koriste u uslovia teže slušnosti gde postoji problem stvaranja buke (npr. crkve), gde je udaljenost od izvora zvuka velika (npr. pozorišta, bioskopi, školske dvorane, itd.) ili gde je pozadinska buka jaka (prostorije sa većim brojem ljudi – banke, železničke stanice, aerodromi itd.). Sistem se može primeniti u raznim objektima – salama za predavanja, šalterima javnih institucija i banaka, recepcijama i dr. Način korišćenja je veoma jednostavan. Službenik na šalteru samo treba da drži sistem uključenim ne vodeći dalje računa da li je klijent dobročujeći ili je korisnik slušnog aparata. Šalter na kome je sistem instaliran obeležava se vidnim znakom, međunarodno prepoznatljivim, koji korisniku slušnog aparata daje informaciju da je to mesto na poseban način ozvučeno.